Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Ismerkedés a tesztelés során felhasználható eszközökkel (validátorok, platformfüggetlenséget ellenőrző módszerek, megfelelés a WCAG 2.0 teljesítési feltételeknek) /Platformfüggetlenség ellenőrzése

Platformfüggetlenség ellenőrzése

Webalkalmazások fejlesztésénél szintén nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy az alkalmazásunk különböző platformokon, böngészőkben és azok különböző verzióiban is megfelelően működik.

Browsershots használata

Amennyiben azt szeretnénk tesztelni, hogy az oldal megfelelően megjelenik (nem csúszik szét) különböző böngészőprogramokban, használhatjuk a http://browsershots.org/ oldalt.

A felületen meg kell adnunk a tesztelni kívánt oldal webcímét, és ki kell választanunk a böngészőprogramok listájából azokat, amelyek számunkra relevánsak. A lap alján a képernyő méretére, színmélységre, JavaScript-verzióra és elérhetőségre stb. beállításokat is tehetünk.

A kérés elküldése után egy olyan oldalra jutunk, ahol idővel megjelennek azok a képernyőképek, amelyeken a kiválasztott böngészőprogramokban történő megjelenés alapján készültek.

Ugyanezt a folyamatot animálva is bemutatjuk.

Az animációban láthatjuk, hogy a browsershot alkalmazás a weboldal megadása és a böngészők kiválasztása után képernyőképeket ad vissza, amelyek az adott böngészőprogram felhasználásával készültek.

Flash lejátszó letöltése

A Browsershots.org alkalmazás használata

Itt amennyiben hibás megjelenést találunk egyes böngészőkben, akkor célirányosan megkezdhetjük a probléma felderítését.

Ez a szolgáltatás viszont csak az arculat megjelenésére vonatkozóan biztosít információikat. Mihez kezdjünk akkor, ha konkrét funkciókat is tesztelni szeretnénk, több egymástól eltérő böngészőverzióban? Erre lesz jó a következő szolgáltatása.

Spoon.Net

A Spoon.Net (http://spoon.net/) egy olyan virtualizációs szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazásokat úgy használjuk, mintha azok a saját gépünkön lennének telepítve. Ehhez először is regisztrálnunk kell magunkat az oldalon, majd le kell töltenünk és telepítenünk kell egy konzol alkalmazást.

Ezután a Spoon.net oldalon (illetve magában a konzol alkalmazásban) kiválaszthatjuk azt az alkalmazást, amit el kívánunk indítani. A webböngésző alkalmazások listáját a https://spoon.net/browsers oldalon találjuk.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A Spoon.Net oldalon elérhető böngészőprogramok egy részevalidacio_spoonnet_full.jpgA Spoon.Net oldalon elérhető böngészőprogramok egy része

A RUN (futtatás) gombra kattintva elindul a böngészőprogram, amelynek segítségével most már a web-alkalmazásunk funkcionalitását is letesztelhetjük.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.