Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Ismerkedés a tesztelés során felhasználható eszközökkel (validátorok, platformfüggetlenséget ellenőrző módszerek, megfelelés a WCAG 2.0 teljesítési feltételeknek) /Wave – web accessibility evaluation tool

WCAG 2.0 szabvány teljesítési feltételeinek ellenőrzési módjai

Komplex ellenőrzést lehetővé tévő eszközök

Wave – web accessibility evaluation tool

A Wave szolgáltatást elérhetjük a http://wave.webaim.org/ címen.

Itt meg kell adnunk a vizsgálni kívánt weboldal címét, eredményül pedig megkapjuk a (potenciális) hibák listáját.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.WAVE ellenőrzés eredménye egy honlapon. A potenciális hibák pirossal vannak jelölve.wave_ellenorzes_full.jpgWAVE ellenőrzés eredménye egy honlapon. A potenciális hibák pirossal vannak jelölve.

Bizonyos elemek hiányát (pl. alt szöveg) remekül kiszűrhetjük a szolgáltatással, viszont a paraméterek megfelelő tartalmú kitöltöttségének ellenőrzéséhez sok manuális munkára van szükség.

A WAVE szolgáltatáshoz tartozik egy Firefox böngészőbe beépülő modul is, amelyet a http://wave.webaim.org/toolbar/ címen megtalálunk. Ennek előnye, hogy már a fejlesztési fázisban, az oldalak publikálása előtt is ellenőrízhetjük a munkánkat.

Az eszköztár használatával a hibák az oldalon vizuálisan is megtekinthetővé válnak.

Flash lejátszó letöltése

Firefox Wave eszköztár használata

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.