Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A leckében megismerkedünk a webes alkalmazások tervezési módszereivel és eszközeivel. Részletesen bemutatunk egy olyan alkalmazást, amellyel elkészíthetjük az alkalmazásunk vázlatos tervét, ún. drótváztervét.

Követelmény

A hallgató ismerje meg a webes alkalmazások tervezési módszereit és eszközeit, valamint ismerjen meg olyan eszközöket, amelyekkel elkészítheti ezen terveket.

Önállóan megoldható feladatok

Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei

Fejezetünkben a webes alkalmazások tervezési módszereivel és eszközeivel foglalkozunk. Lássuk először is a főbb elméleti tudnivalókat!

Megjegyzés

Ezen témakört még részletesebben kidolgozva megtaláljuk Dr. Horváth Győző és Tarcsi Ádám (ELTE IK) Webadatbázis-programozás című jegyzetében.

A webfejlesztéssel foglalkozó szakemberektől elvárt kompetenciák

Mivel a webfejlesztés igen komplex folyamat, a fejlesztéssel foglalkozó team tagjainak számos területen képzettnek kell lenniük, és az alábbi kulcskompetenciákkal kell rendelkezniük:

Forrás

Dr. Horváth Győző és Tarcsi Ádám (ELTE IK): Webadatbázis-programozás jegyzet

Vissza a tartalomjegyzékhez

Webes architektúrák

A webes alkalmazások tipikusan többrétegű (minimálisan három) architektúrára építenek.

Minimálisan három réteg létezik:

A kliensoldalon is kialakulhatnak hasonlóan rétegek: a tartalom (HTML/XML), a megjelenítés (CSS), viselkedés (JavaScript), de akár kliensoldalon is lehet adatbázis.

Szofisztikáltabb rendszerekben a middleware prezentációs és logikai részét szétbontják, így kapjuk a négyrétegű alkalmazásokat.

Ezen az ábrán már azt is feltűntettük, hogy lehetnek teljesen azonos funkciókat ellátó szerverek az architektúrában (pl. Web szerver 1..K és Applikációs szerver 1..M), azaz a horizontális skálázást. Itt az azonos funkciókat ellátó gépek a terhelést egymás között megosztják (load balacing).

Forrás

Dr. Horváth Győző és Tarcsi Ádám (ELTE IK): Webadatbázis-programozás jegyzet

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.