Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei /Szerepkörök meghatározása

Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei

Alkalmazás tervezése

Szerepkörök meghatározása

Ebben a részben egyrészt arról kell döntenünk, hogy milyen jogosultsági csoportokat szeretnénk kialakítani. Másrészt meg kell adnunk, hogy az egyes jogosultsági csoportok milyen funkciókat érnek el, majd meghatározhatjuk a folyamatok pontos menetét, azaz az egyes funkciók végrehajtásának lépéseit.

A jogosultsági csoportokat szerepköröknek hívjuk, a felhasználókat pedig legalább egy szerepkörhöz rendeljük. Az alkalmazásunkban a fenti igények alapján háromféle szerepkör körvonalazódik ki:

Az azonosításon kívül még arra is figyelnünk kell, hogy a bejelentkezett felhasználók milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá. A felhasználókhoz hozzárendelhetjük az egyes funkcionális követelményekhez, szcenáriókhoz, azaz a használati esetekhez, amelyet táblázatos formában érdemes összefoglalni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Használati esetek

Ezt követően a követelmények alapján össze kell szedni a használati eseteket, szcenáriókat, forgatókönyveket, melyeket az áttekinthetőség kedvéért szokás ún. használatieset-diagramon (use case diagram) ábrázolni:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Folyamatok meghatározása

Az egyes használati esetek részletes folyamatait is le kell írni, erre is több lehetőség van. Például készíthetünk UML Activity Diagramot (egyéb ajánlott leírási formátum lehet például az ún. Business Process Modeling Notation)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Oldalfunkciók

Az alkalmazás általános leírását ebben a részben részletesebben kidolgozzuk. Meghatározzuk, hogy az alkalmazás nagyjából milyen oldalakból áll, és ezeken körülbelül milyen adattartalom jelenik meg, illetve milyen funkciókat képzelünk el. Ezek természetesen később finomodhatnak és változhatnak. Nézzük meg néhány jellemző oldal felépítését!

Főoldal

Ez az alkalmazás nyitóképernyője, általában ez fogadja a látogatókat. Alapvető szerepe, hogy bemutassa, miről szól ez az alkalmazás, mit várhat tőle a felhasználó. A szöveges információn túl ízelítőt kell adnia a működésről, valamint a legjobb vagy legaktuálisabb, magyarán szólva a legcsalogatóbb tartalmakat is meg kell jelenítenie. Ezek mellett lehetőséget kell adnia a tartalmak különböző szempontú keresésére, böngészésére.

A későbbiekben egy képzeletbeli blog megvalósításán dolgozunk. Ezen blog esetén például a következő felépítést használhatjuk:

Bejegyzés oldal

Ez az oldal egy blogbejegyzés teljes szövegét tartalmazza:

Keresés találati lista oldal

Ez az oldal a szabadszavas keresés eredménylistáját tartalmazza:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.