Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webalapú felhasználói felületek használhatósági elemzésének módszerei és eszközei /Egérútvonal- és -kattintásvizsgálat

Webalapú felhasználói felületek használhatósági elemzési, valamint funkcionális tervezés módszerei, eszközei

Módszerek, eszközök, előkészítés és várható eredmények

Egérútvonal- és -kattintásvizsgálat

Az egérkattintások pozíciói mellett sokszor azt is érdemes tudni, hogy a felhasználók milyen útvonalon mozgatták az egeret. Ehhez viszont már olyan célszoftver szükséges, amely nemcsak a kattintások pozícióit, hanem a közbenső koordinátákat is képes eltárolni, és a gördítősávok használatára is fel van készítve.

Eszközigény

Szoftver, amely képes az egérmozgás útvonalát eltárolni, és az eredményeket megjeleníteni. Ilyen például a Simple Mouse Tracking (SMT) rendszer is. A rendszer használatához MySQL5 adatbáziskezelő és PHP5-környezet szükséges, utóbbihoz a cURL és json könyvtárakat is telepíteni kell.

A vizsgált oldalak HTML-kódjába el kell helyeznünk egy JavaScript-kódot, az eredményeket pedig az (SMT)2 rendszer adminisztrációs felületén elemezhetjük. Az elemzést egyrészt az egérmozgás visszajátszása, másrészt a kapott adatok (milyen objektumok fölé vitte a felhasználó az egeret, melyekre kattintott, belépési és kilépési pontok, stb.) alapján végezhetjük el.

Saját tapasztalataink alapján a logolás még nem teljesen tökéletes, de a rendszer folyamatosan fejlődik, így várhatóan egyre pontosabb méréseket tesz lehetővé.

Természetesen olyan fizetős szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint a ClickTale, amely az egérmozgást és a kattintásokat is képes logolni, és hőtérkép-szerű ábrákon megjeleníteni.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egérútvonal és -kattintás ábrázolása 
az (SMT)2 alkalmazásban 
1_weblaptimbernersegermozgas_full.pngEgérútvonal és -kattintás ábrázolása az (SMT)2 alkalmazásban
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egérmozgásokból készített hőtérkép a 
ClickTale alkalmazásban
1_weblaptimbernershoterkep_full.pngEgérmozgásokból készített hőtérkép a ClickTale alkalmazásban

Természetesen más portálokat is találhatunk, hasonló szolgáltatásokkal.

Mennyibe kerül?

Ahogyan láthatjuk, ilyen vizsgálatot akár szabadon használható szoftverrel is végezhetünk. Egyéb szoftvereknél az ott feltüntetett árak az irányadók. A ClickTale esetén attól függően, hogy havonta mennyi oldalmegtekintést logol a rendszer, különböző árakkal találkozhatunk, 99 USD - 990 USD havi díjig.

Mi történik a teszt után?

A kattintásvizsgálathoz hasonlóan azonosíthatók azon területek, amelyekre a felhasználók nem kattintottak rá, illetve elemezhetjük azt is, hogy egy adott oldalon hányan használták a gördítősávot, a honlap mely területére vitték az egeret, hol időztek többet.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.