Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webalapú felhasználói felületek használhatósági elemzésének módszerei és eszközei /Webes szolgáltatások a használhatósági elemezések megkönnyítésére

Webalapú felhasználói felületek használhatósági elemzési, valamint funkcionális tervezés módszerei, eszközei

Webes szolgáltatások a használhatósági elemezések megkönnyítésére

A fentiekben már jónéhány webes szolgáltatással találkozhattunk, amelyek felhasználhatók az elemzések során. Most nézzünk meg néhány speciálisabbat is.

Amennyiben nincs mód arra, hogy a tesztelést felhasználók bevonásával elvégezzük, a felület előzetes értékelésébe megfelelő szakembereket is bevonhatunk, illetve kihasználhatjuk az internetes közösség által nyújtott előnyöket is. A Concept feedback oldalon például számos felhasználó/szakértő véleményét kikérhetjük, ha regisztrálunk az oldalra, és feltöltjük a vizsgálandó oldal képernyőképét, vagy annak tervét, akár drótváz (wireframe) formában.

A kapott válaszokat súlyozni tudjuk attól függően, hogy az adott vélemény írója mennyire elismert szaktekintélye a témának. Ez utóbbira egy pontszám hívja fel a figyelmet, amely a korábbi véleményeinek szakmai helyessége alapján határoznak meg. Az oldal szolgáltatásai ingyenesen használhatók, de vannak speciális, fizetős szolgáltatások is.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egy feltöltött arculatterv a 
Conceptfeedback oldalon
1_cwa_full.pngEgy feltöltött arculatterv a Conceptfeedback oldalon
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az egyik bíráló adatai és értékelései 
(pontszám, szöveges értékelés)
1_expertreview_full.pngAz egyik bíráló adatai és értékelései (pontszám, szöveges értékelés)

A Feedback army címen is megadhatjuk az arculati tervet, és feltehetünk kérdéseket, amelyekre 10 értékelőtől kapunk választ. A szolgáltatásért fizetni kell.

A használhatósági vizsgálatoknál fontos kérdés, hogy egy adott feladat elvégzésekor a felhasználó hova kattint először. Ha sok felhasználón szeretnénk ilyen vizsgálatot elvégezni, használhatjuk a Chalkmark oldalt, ahol egy speciális kérdőívet is összeállíthatunk. Csak fel kell töltenünk a felületről egy képernyőképet, majd a felhasználóknak egy (vagy több) kérdést adhatunk, például „Hova kattintanál, ha egy adott könyv szerzőjét akarnád megkeresni?”. A szolgáltatás ingyenesen kipróbálható, ekkor maximum 10 felhasználó töltheti ki, a legfeljebb 3 kérdést tartalmazó tesztet. Nyilván a módszernek hátránya is van, mert nem tudjuk utólag megkérdezni a felhasználót arról, hogy miért pont oda kattintott.

A fenti képen látjuk, hogy a tesztet kitöltő felhasználók 67%-a az ikonra, 33%-a pedig az első legördülő menüre kattintana, ha magyarról angolra akarna egy szöveget fordíttatni. Hasonló szolgáltatás a IntuitionHQ oldalon is elérhető.

Hasonló feladatot végeztethetünk el a felhasználókkal a Usabilla oldal segítségével is. Az alábbi ábra úgy készült, hogy a felhasználóknak azon pontokra kellett kattintaniuk a képen, amelyek leginkább megragadták a figyelmüket.

A felhasználók, amikor egy általuk ismeretlen weboldalra kerülnek (pl. egy hivatkozást követve, vagy keresőportált használva), nagyon gyorsan eldöntik, hogy az adott oldal számukra releváns-e, vagy inkább máshol folytatják a keresést. Ezért a felületet ebből a szempontból is érdemes vizsgálni. Erre szolgál a FiveSecondTest oldal, ahol a felhasználók az általunk feltöltött képet csak 5 másodpercig látják, majd a (kép feltöltője által megadott) kérdésekre kell válaszolniuk. Amennyiben a szolgáltatásért nem fizetünk, akkor csak publikus teszt létrehozására van lehetőség, a többi csomag már privát (vagyis az általunk meghívott felhasználók által kitöltendő) tesztek létrehozására is alkalmas, és attól függ az ára, hogy hány tesztkitöltés engedélyezett havonta.

Feladat

Az alábbi animációban 5 másodpercig látod egy weboldal kezdőképét. Ezután válaszolj a kérdésre!

5 másodperces teszt

Flash lejátszó letöltése

5 másodperces teszt

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.