Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Céges weboldalak, webshopok ergonómiája /Webáruházak vizsgálata a 77 irányelv alapján

Céges weboldalak, webshopok ergonómiája

Webáruházak vizsgálata a 77 irányelv alapján

A fenti irányelvek alapján készítettünk egy olyan Excel-táblázatot, amelyben egyszerűen jelölhetjük, hogy egy adott webáruház esetén teljesül-e az adott irányelv vagy sem. A táblázat megkönnyíti a webáruházak elemzési folyamatát, az eredményről statisztikát is készít.

Az ELTE Informatikai Karán a hallgatók bevonásával több száz magyar webáruházat vizsgáltunk meg a fenti irányelvek alapján 2011–2012 között. Az eredmények rámutattak olyan jelenségekre, amelyre érdemes odafigyelnünk, ha magunk is webáruház fejlesztésébe kezdünk.

Összefoglalás

Az elemzések 3 félévben is megtörténtek. Mivel a trendeket tekintve nagyon hasonló eredményeket kaptunk az egyes kategóriákba, nézzük a legutolsó vizsgálat eredményét, amelyet 2012 áprilisában végeztünk, 182 magyar webáruház kiválasztásával.

A fenti képen látható, hogy a teljesíti arányokat tekintve az átlagos webáruházakból van a legtöbb, 80%-os teljesülési arány felett a vizsgált oldalak között csak 1-et találtunk.

A nyitó oldalra és a menüsor megvalósítására vonatkozó irányelvek tekintetében láthatjuk, hogy a vizsgált honlapok többsége jól teljesített.

A beépített kereső vizsgálatánál viszont ismét egy harang görbét láthatunk, a legtöbb honlap átlagos képességekkel rendelkezik a keresési mechanizmus tekintetében.

A temékoldalak megvalósításánál is az előzőhöz hasonló eredményt kapunk, az átlagos teljesítményből van a legtöbb.

A termékek összehasonlítását vizsgálva kiderült, hogy a legtöbb webáruház nem teszi lehetővé, hogy a potenciális vásárló a neki tetsző termékeket kiválaszthassa, és összehasonlíthassa, vagyis ezen a területen – pozitív értelemben – könnyen ki lehet tűnni a mezőnyből.

A kosár működésére vonatkozó irányelvek teljesülési arányát vizsgálva látható, hogy 50% alatt csak a honlapok kb 5%-a tejesített, a honlapok közel 60%-a elérte a 80%-os teljesítési arányt.

A vásárlás lezárási folyamatában viszont megint visszaesés tapasztalható, az átlagos megoldásokból van a legtöbb.

Feladat

Válassz ki egy tetszőleges magyar webáruházat, és végezd el a használhatósági elemzését a letölthető Excel-táblázat segítségével. Melyik kategóriában lett a legjobb, illetve a legrosszabb az adott webáruház? A fent ismertetett eredményekhez képes jobban, ugyanúgy vagy rosszabbul teljesített a webáruház?

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.