Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei /A blogbejegyzés oldal vázlatos tervének elkészítése

Drótvázterv készítése a gyakorlatban

A blogbejegyzés oldal vázlatos tervének elkészítése

Természetesen nem elég csak a kezdőlapot megtervezni, azon oldalak vázlatos tervét is el kell készítenünk, amelyek egyedi funkcionalitással, felépítéssel bírnak. Ha például a kezdőlapon egy blogbejegyzésre kattintunk, akkor olyan oldalra kell hogy jussunk, ahol a bejegyzés teljes szövege olvasható. A bejegyzések közti navigáció elősegítésére érdemes a cikk alatt a korábbi és később bejegyzésekre mutató linket is elhelyezni.

Alapvetően jó, ha a kezdőlapból indulunk ki, mert sok összetevő az aloldalakon is megjelenik. Ezért a lap alján a Jelenlegi oldal duplikálása (Duplicate current page) ikont nyomjuk meg, majd nevezzük át az Oldal tulajdonságainak szerkesztése (Edit Page properties) ikon segítségével. Az oldal neve lehet például „blogbejegyzés”.

Feladat

A fenti kép mintájára készítsd el a Blogbejegyzés oldal drótváztervét!

Ahhoz, hogy interakciót adjunk a tervünkhöz, kihasználhatjuk az eseményekben rejlő lehetőségeket. A komponensek egy része ugyanis rendelkezik Események (Events) füllel, ahol eseményt rendelhetünk a gombhoz, vagyis beállíthatjuk, hogy mi történjen, ha a gombra kattintunk, például egy másik oldalra kerüljünk, vagy jelenjen meg egy üzenet, vagy egy felugró ablak.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy egy megadott terület viselkedjen hivatkozásként, akkor használhatjuk a Hot Spot komponenst.

A felület teszteléséhez a Szimuláció (Simulate) ikont kell megnyomnunk. Ekkor már kattinthatunk az egyes összetevőkre, de az oldal felső részén található navigációs sávot is használhatjuk az egyes képernyők közti váltáshoz.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.