Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Arculati kézikönyv formai és tartalmi elemei, logótervezés elvei, a logótervezés módszertana és eszközei /A logók típusai

Logótervezés

A logók típusai

A logóknak négy alapvető típusa van:

ikonikus logó: olyan logó, amelyben csak grafikai elemek vannak mindenféle szöveg nélkül. Lehet olyan, amelyik általános szimbólumot használ, és minden ember számára ugyanazt jelenti; ez a szimbólumlogó. Jó példa rá az olimpia logója: öt karika, mindenféle szöveg nélkül. Van olyan is, amelyik tetszőleges grafikai elemeket tartalmaz csak; ez a grafikai logó;

szöveglogó: a szöveglogó csak szöveget tartalmaz, nincs mellette kép. A szöveg lehet a cég teljes neve, esetleg csak rövidítés. Például a Microsoft cég logója félkövér, dőlt, sans serif (talpatlan) betűkből áll csekély módosításokkal, melyek egyedivé teszik;

kép és szöveg kombinálva: a leggyakoribb logófajta. A szöveg a logóban lehet a cég teljes neve, esetleg csak a rövidítése. A kép és a szöveg együtt alkot egészet. Jó példa erre a ORION logója, melyben kép és szöveg egyaránt megtalálható;

szlogent tartalmazó logó: a logó tartalmazhatja a márkára vonatkozó szlogent is. Az EMC Corporation logója ilyen. Gyakran ez a szlogen szerepel a cég reklámjaiban is.

Olimpiai logó (egymásba fonódó öt karika)Olimpiai logó (ikonikus logó)
A Microsoft szöveges logójaMicrosoft logója (szöveges logó)
Az Orion logója, amely szöveget és képet is tartalmaz.Az Orion logója (kép és szöveg kombinálása)
A logó szlogent tartalmaz, amelynek szövege: where information lives)Szlogent tartalmazó logó (EMC)

Az animációban csoportosítva láthatjuk a szöveges, ikonikus, kép és szöveg típusú és szlogent tartalmazó logókat.

Flash lejátszó letöltése

Logók csoportosítása
Fontos

A tananyagunkban ismertetünk néhány fontos elvet, és mutatunk olyan alkalmazást, amelyben a logót akár meg is tervezhetjük. De ezt csak azon célból tesszük, hogy a kisebb projektek, saját honlapok fejlesztése során tudjunk mihez nyúlni. Attól, hogy a saját honlapunk logóját megterveztük, nem biztos, hogy bármilyen megbízást teljesíteni tudunk, vagy hogy az elkészített logó tényleg betölti azt a szerepet, ami fontos lenne egy cég, intézmény esetén.

Vegyük figyelembe, hogy a logó és arculattervezés külön szakma, amikor csak lehet, vegyük igénybe profi grafikusok szolgáltatásait!

Hasznos tanácsok a logótervezéshez:

Logó tervezéséhez leginkább a vektorgrafikus alkalmazásokat használatosak, mint például az Inkscape alkalmazás, amelyet mindjárt a gyakorlatban is bemutatunk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.