Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Arculati kézikönyv formai és tartalmi elemei, logótervezés elvei, a logótervezés módszertana és eszközei /Az „Alaplap blog” logójának megtervezése (esettanulmány)

Az „Alaplap blog” logójának megtervezése (esettanulmány)

Korábbi fejezetünkben egy képzeletbeli blog (Alaplap blog) funkcionális tervét készítettük el. Természetesen előnyös lenne, ha ez a blog rendelkezne egy egyedi, a témához illeszkedő, egyszerű logóval is.

Mivel a logókészítés kreatív folyamat, nem adhatunk hozzá általános receptet. A logókészítésnél alapvető fontosságú az az ötlet, amelyet aztán majd különböző eszközök segítségével meg is valósítunk.

Ezért a továbbiakban csak azt a folyamatot szeretnénk bemutatni, ahogyan mi eljutottunk annak a logónak a megvalósításáig, amit a példánkban felhasználunk.

Tudjuk, hogy a blogunk elsősorban számítógépes hardvereket érintő technológiai jellegű újdonságokat mutat majd be, így a logónak elsősorban ezt kell tükröznie. A blog elnevezésében az alaplap mint hardvereszköz szerepel, ezért ebből ki is indulhatunk. Ha le kellene rajzolnunk egy alaplapot, akkor valószínűleg nyomtatott áramköri lapot próbálnánk rajzolni, amelyen különböző chipek helyezkednek el. Ezt az ötletet ötvözve egy megfelelő, modern betűtípussal akár el is érhetjük a célunkat.

Amennyiben a logó megvalósításánál felhasználunk egy (vagy több) betűtípust, akkor ezen betűtípusok felhasználási jogával rendelkeznünk kell. Számos olyan oldalt találunk az interneten, ahol betűtípusokat vásárolhatunk, de szép számmal vannak olyan szabadon felhasználható betűtípusok is, amelyek megfelelőek lehetnek erre a célra. Érdemes körülnézni például a http://www.dafont.com, http://www.urbanfonts.com, http://www.ffonts.net/, http://www.fontpalace.com oldalakon.

A fenti oldalak közül többnél találkozunk azzal a praktikus lehetőséggel, hogy a kívánt szöveget begépelhetjük, így mindjárt láthatjuk is a szöveg előképét különböző betűtípusokkal.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az alaplap szöveg különböző betűtípusokkal az urbanfonts.com oldalon.logo_font_urbanfonts_full.jpgAz alaplap szöveg különböző betűtípusokkal az urbanfonts.com oldalon.

Ékezetes betűk használata esetén ügyeljünk arra, hogy olyan betűtípust válasszunk, amellyel garantálható az ékezetes betűk helyes megjelenése. Hogy meggyőződjünk arról, hogy minden ékezetes karakter helyesen látszik, használhatunk olyan teszt szövegeket, amelyekben minden ékezetes karakterünk szerepel. Ilyenek például a következők:

Ha a kedves Olvasó a fenti szövegekkel valamiért nem tud azonosulni, kereshet megfelelőbbeket a Wikipédia oldalán.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A felső betűtípus láthatóan nem támogatja az ékezetes karaktereink egy részét.fonts_arvizturo_full.jpgA felső betűtípus láthatóan nem támogatja az ékezetes karaktereink egy részét.

A mi esetünkben egy modern betűtípusra van szükségünk, amelyet majd tovább alakíthatunk. A választásunk a Deep Blue betűtípusra esett, amelyet a http://www.urbanfonts.com/fonts/Deep_Blue.htm oldalról töltöttünk le.

Az alaplap szöveg Deep Blue betűtípussal megjelenítveAz alaplap szöveg Deep Blue betűtípussal megjelenítve

Találtunk egy megfelelő betűtípust, lépjünk tovább! Például megtehetjük, hogy az áramköri lapokról ismerős megoldással élünk, a betűk jelentsék a vezetőpályákat, amelyek végpontjaiban elhelyezhetjük a furatokra emlékeztető kis köröket is.

A kis körök elhelyezése után az alaplap feliratA kis körök elhelyezése után az alaplap felirat

Az ötletet továbbfejleszthetjük úgy, hogy a szöveget egy chipen helyezzük el. A chip egy sötét téglalap lesz, amelynek a lábait is megrajzoljuk.

A felirat egy chipen elhelyezve. A felirat egy chipen elhelyezve.

Ellenőriznünk kell azt is, hogy a logó világos és sötét háttér előtt is érvényesül-e.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A logó világos és sötét háttéren elhelyezve.A logó világos és sötét háttéren elhelyezve.

A mi esetünkben ugyanaz a logó megfelelő lehet sötét és világos háttér esetén is, ha nem így lenne, akkor akár különböző logóváltozatokat is készíthetünk a sötét és világos háttérre optimalizálva.

A következő fejezetünkben részletesen is megnézzük az Alaplap blog logójának elkészítésének lépéseit.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.