Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Az InkScape alkalmazás használata a logótervezés során /Holdfény (objektumok különbsége)

Holdfény (objektumok különbsége)

Most nézzünk egy összetettebb példát. Láthatjuk, hogy az Inkscape alkalmazásban sokféle alap objektumot használhatunk (ellipszis, téglalap, csillag, spirál, görbe stb.), de valamikor több objektum kombinálásával kell a kívánt hatást elérnünk. Például úgy, hogy két (vagy) több egymást takaró objektum különbségét kell vennünk.

Nézzük az alábbi logót!

A logó forrása: http://logopond.com/gallery/detail/163227#.T7ZolNzXD5M

Ennek a logónak a megvalósítása során elő kell állítanunk egy holdsarló alakzatot. Ezt megtehetnénk például két kör felhasználásával, ha az egyik kört kivonhatnánk a másik területéből.

Az alábbiakban erre mutatunk példát, a logó többi részének megvalósítását gyakorlásként az Olvasóra bízzuk, hiszen az a korábban bemutatott eszközök segítségével elvégezhető.

Szirom alak létrehozása (objektumok metszete)

Több logón is találkozhatunk levélre, virágsziromra emlékeztető grafikával.

A következőkben két ellipszis metszeteként állítjuk elő ezt az objektumot.

Objektumok felosztása

Bizonyos logók elkészítésénél azt a funkcióit is kihasználhatjuk, hogy egy objektumot fel tudunk darabolni a rajta lévő objektum körvonala alapján. Ezt a megoldást akár tipográfiai logók esetén is használhatjuk.

Lássuk, hogyan valósíthatjuk meg a fenti képet!

Flash lejátszó letöltése

Szöveg felosztása téglalap körvonala alapján
Feladat

Természetesen téglalap helyett más objektum is használható. Készítsd el a szöveg alábbi változatát is a felosztás funkció használatával.

Szöveg útvonallá alakítása

Ha egy szöveget csomópontok segítségével akarunk módosítani, akkor azt útvonallá kell alakítani. Ennek módját mutatjuk be az alábbi animációban.

Flash lejátszó letöltése

Szöveg útvonallá alakítása

Szöveg illesztése útvonalra

Ha egy szöveget egy megadott görbére akarunk illeszteni, akkor kell használnunk a Szöveg / Útvonalra való illesztés funkciót, amit az alábbiakban be is mutatunk.

Flash lejátszó letöltése

Szöveg illesztésre útvonalra

Rétegek használata

Komplexebb feladatok esetén érdemes rétegeket használnunk, ahol a logó összetevői külön rétegeken helyezkednek el. Az egyes rétegek láthatósága, sorrendje, átlátszósága a programban beállítható.

Alaplap blog logója

A korábban már megismert, Alaplap blog logóját is az InkScape alkalmazásban készítettük el. A következő animációban megnézhetjük, hogy milyen részekből áll maga a logó, és azok milyen módszerrel készültek el.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.