Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Arculattervezés eszközei, arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével /Arculat (1. lépés)

Arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével

Arculat (1. lépés)

Először is készítsünk egy új képet a GIMP alkalmazásban, amelynek fekete legyen a háttere. A kép méretét alapvetően befolyásolja, hogy milyen felbontásra dolgozunk. Ha például 1024x768-as felbontásra készítünk alkalmazást, akkor a kép szélessége 1024-nél valamivel kisebb értékű legyen, hiszen a böngészőprogramnak is van kerete, illetve az esetleg megjelenő gördítősáv szélességét is figyelembe kell vennünk.

Megjegyzés

Mi a példánkban 890 képpont széles és ugyanilyen magas képet hozunk létre. Ennek oka leginkább az, hogy az alábbi animációkban így a GIMP eszköztárai is látszódnak a képernyőn, vagyis a kedves Olvasó nyugodtan megadhat ennél nagyobb értékeket is.

Először elkészítjük a fejlécet. Ehhez először is hozzunk létre egy fejléc nevű rétegcsoportot. Ebben a rétegcsoportban fogjuk az összes, a fejléchez tartozó elemet elhelyezni.

A precíz pozícionáláshoz használjunk segédvonalakat, amelyeket a vonalzóról húzhatunk a megfelelő helyre. A kívánt pozíció beállításához figyeljük a GIMP ablak bal alsó sarkát, mert ott mindig leolvashatjuk az egér aktuális pozícióját.

A fejlécünkben el kell férnie a logónak, ami 120 képpont magas, és célszerű a logó felett egy kis üres helyet, mondjuk 10 képpontnyit kihagyni. Ezért a vízszintes segédvonalat a 10-es és 130-as pozícióra helyezzük el.

A kép bal oldalán is helyezzünk el egy függőleges segédvonalat, a 10-es koordinátán.

Utána új rétegként olvassuk be a fejléc hátteréül szolgáló képet, majd helyezzük el rajta a logót.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.