Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / A Wordpress CMS testreszabása

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A leckében megismerkedünk a Wordpress CMS rendszer főbb funkcióival, majd testre szabjuk.

Követelmény

A hallgató legyen képes a Wordpress CMS telepítésére, testreszabására.

A Wordpress CMS testreszabása

Azzal, hogy előálltak a HTML- és CSS-sablonok, egy fontos lépésen túl vagyunk. Ahhoz, hogy a sablonokat életre keltsük, ki kell alakítanunk/le kell fejlesztenünk azt a szerveroldali alkalmazást, amely legenerálja a megfelelő oldalakat.

Kiindulhatunk persze konkrét portálmotorokból is, amelyeket aztán testre szabhatunk a saját céljainknak megfelelően. A mi esetünkben a joggal népszerű Wordpress portálmotort választottuk, amellyel egyszerűen publikálhatunk blogokat.

Webszerver, adatbáziskezelő telepítése

Több olyan (akár ingyenesen használható) tárhelyszolgáltató létezik, ahol a Wordpress motort regisztrálás után egyszerűen telepíthetjük. Ha viszont a saját gépünkön szeretnénk tesztelni a környezetet, akkor ki kell alakítanunk az erre alkalmas környezetet (webszerver, adatbáziskezelő, megfelelő szerveroldali nyelv, pl. PHP)

Szerencsére vannak olyan csomagok, amelyek egyben tartalmazzák ezeket az összetevőket, ilyen például a XAMPP csomag.

Megjegyzés

A http://www.apachefriends.org/en/xampp.html oldalon megtaláljuk a XAMPP Linux, Windows, Mac OS X, Solaris operációs rendszerekre telepíthető változatát is.

Tananyagunkban a XAMPP Window platformra készített változatát, azon belül is a XAMPP Portable Lite verziót használjuk, amelynek előnye, hogy akár hordozható eszközre is telepíthető.

Először is letöltöttük a XAMPP Portable Lite változatát a xampp for windows oldalról.

Megjegyzés

A tananyag készítésének időpontjában a XAMPP Portable Lite 1.8.1 a legfrissebb verzió.

A letöltés után kitömörítettük a csomagot a gépünk merevlemezére (E:\xampp) mappába.

Ezek után elindítottuk a xampp-control.exe programot. Ennek eredményeképpen megjelent az alábbi panel:

A penelen rákattintottunk az Start gombra az Apache és MySQL szolgáltatás esetén. Amennyiben sikeresen elindul az Apache webszerver, illetve a MySQL adatbáziskezelő, zöld háttérszínnel látjuk a nevüket.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A XAMPP vezérlőpultja az Apache és MySQL elindítása utánxampp_control2_full.pngA XAMPP vezérlőpultja az Apache és MySQL elindítása után

Ezek után már működik is a webszerverünk. Nyissunk egy böngészőprogramot, és gépeljük be a következő webcímet: http://localhost

A böngészőablakban megjelenik a XAMPP kezdőlapja, amelyen nyelvet lehet választani.

Mi az angol változatot választottuk ki, ami után a következő képernyőre kerültünk:

Láthatjuk, hogy a bal oldali menüből elérhetjük a dokumentációt, a XAMPP csomag státuszára vonatkozó információkat, és így tovább. Az eszközök között megtaláljuk a phpMyadmin alkalmazást is, amelyre később még kitérünk, hiszen ennek segítségével fogjuk kialakítani a megfelelő adatbázist.

Van tehát a saját gépünkön egy webszerver, hogyan tesztelhetjük ezen az oldalainkat?

Nagyon egyszerű, a htdocs mappában kell elhelyeznünk az állományokat. Ha például itt készítünk egy teszt nevű mappát, és abban elhelyezünk egy proba.html állományt, akkor azt a http://localhost/teszt/proba.html néven tudjuk elérni a böngészővel.

Fontos

Ne használjuk az alapértelmezett XAMPP-csomagot éles környezetekben, mert nem biztonságos, nincsenek beállítva fontos jelszavak, így a környezet könnyen feltörhető.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.