Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / A Wordpress CMS testreszabása /A Wordpress telepítése

A Wordpress CMS testreszabása

A Wordpress telepítése

A Wordpress telepítéséhez először is le kell töltenünk a megfelelő magyar nyelvű csomagot a WordPress Magyarország honlapjáról.

Megjegyzés

A tananyag készítésének időpontjában a 3.5-s verzió a legfrissebb, így azt telepítjük.

A csomagot tömörítsük ki a XAMPP htdocs mappájába. Mivel a tömörített mappában van egy Wordpress mappa, így az állományok a htdocs\wordpress mappában lesznek elérhetőek.

Próbáljuk ki, hogy mi történik, ha a http://localhost/wordpress címet megnyitjuk a böngészőnkben!

Az üzenet szerint létre kell hoznunk a konfigurációs állományt, kattintsunk tehát a Konfigurációs fájl létrehozása gombra! Ezek után az alábbi tájékoztató képernyő jelenik meg:

Láthatjuk, hogy a későbbiekben szükség lesz majd egy adatbázisra, egy hozzá tartozó névre, jelszóra.

Kattintsunk a Rajta! gombra!

Láthatjuk, hogy ezen a képernyőn már meg kellene adnunk az adatbázisra vonatkozó adatokat. Ahhoz hogy létrehozhassuk a megfelelő adatbázist, nyissuk meg külön böngészőablakban a phpmyadmin alkalmazást, a http://localhost/phpmyadmin címről.

A legegyszerűbb módon úgy folytathatjuk, hogy létrehozunk egy felhasználót, akihez egy ugyanolyan nevű adatbázist is hozzárendelünk úgy, hogy minden szükséges jogosultsággal rendelkezzen. Kattintsunk tehát a Users (felhasználók) pontra, majd az Add user (felhasználó hozzáadása) linkre kattintsunk rá!

Az egyszerűség kedvéért adjuk meg a felhasználó névnek a wordpress szót, a jelszó pedig legyen alaplap. A host mezőben a Local értéket válasszuk ki! A Database for user (Felhasználó adatbázisa) szakaszban válasszuk ki a Create database with same name and grant all privileges (Adatbázis létrehozása ugyanezzel a névvel és az összes jogosultság hozzárendelése) opciót! Ezek után rákattinthatunk az Add user (Felhasználó hozzáadása) gombra.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Felhasználó hozzáadása a phpmyadmin alkalmazásban (kitöltött adatokkal)phpmyadmin_adduser_full.pngFelhasználó hozzáadása a phpmyadmin alkalmazásban (kitöltött adatokkal)

Most már megvan az adatbázisunk. Térjün vissza a Wordpress telepítőablakára! Adjuk meg a megfelelő adatokat az alábbi képnek megfelelően, majd kattintsunk a Küldés gombra!

Ha mindent jól csináltunk, akkor a Wordpress már tud kommunikálni az adatbázissal, így elkezdhető a tényleges telepítés.

A következő ablakban meg kell adnunk a honlap nevét, az adminisztrátor nevét és jelszavát és az e-mail címét.

Fontos

Éles rendszer esetén ügyeljünk a megfelelő jelszó erősségre, mind az adatbázis, mind az adminisztrációs jelszó tekintetében!

Telepítsük a rendszert! Rövidesen megjelenik az alábbi képernyő:

Megjegyzés

Ennél egyszerűbb telepítést tényleg nehéz lenne elképzelni…

A Bejelentkezés gombra kattintva a http://localhost/wordpress/wp-login.php címre kerülünk. Itt már be is léphetünk a megadott jelszavunkkal.

Bejelentkezés után az alábbi adminisztrációs felület fogad minket:

Látjuk, hogy nagyon sok funkciót el tudunk érni, ezekre később kitérünk. Ha kiváncsiak vagyunk, hogy a telepített blogunk publikus változata hogyan néz ki, kattintsunk a fejlécben a blog nevére, vagy külön ablakba nyissuk meg a http://localhost/wordpress/ oldalt.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Wordpress adminisztrációs felület -  link a publikus változatrawordpress_adminfel2_full.pngWordpress adminisztrációs felület - link a publikus változatra

Ahogy az alábbi képen is látszik, egy nagyon egyszerű kinézettel rendelkező blog jött létre, ahol már publikálva van egy bejegyzés, illetve egy minta oldal is elérhető a menüből.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.