Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / A Wordpress CMS testreszabása /Blog feltöltése tartalommal

A Wordpress CMS testreszabása

Blog feltöltése tartalommal

Mielőtt elkezdenénk a portál testreszabását, töltsük fel a portált tartalommal, vagyis készítsünk néhány oldalt és bejegyzést. Mivel most a környezettel való ismerkedés a lényeg, használhatunk vakszöveget a tartalom megadása során.

Először is hozzuk létre az arculattervben is feltüntetett Újdonságok, Médiaajánló, Fórum, Magunkról, Kapcsolat lapokat!

Ennek módját az alábbi animációban láthatjuk:

A bejegyzések létrehozása hasonlóan történik a lapok létrehozásához. Töröljük ki az alapértelmezetten létrehozott bejegyzést, majd hozzunk létre három példa bejegyzést, vak szöveg és az arculattervben felhasznált képek segítségével.

A bejegyzéseknél azt is érdemes beállítanunk, hogy mekkora rész látszódjon egy bejegyzésből a kezdőlapon. Ennek módját az alábbi animációban ismertetjük:

Sablon telepítése

Van pár oldalunk és bejegyzésünk. Ha a blog kinézetét módosítani szeretnénk, akkor első körben érdemes a Wordpress közösség által készített sablonok között szétnézni. Ehhez a Vezérlőpulton kattintsunk a Megjelenés menüpontra, azon belül pedig válasszuk ki a Sablonok almenüpontot.

Itt kiválaszthatjuk a Sablonok telepítése menüpontot, ahol vagy kulcsszó és tulajdonságok alapján kereshetünk a sablonok között.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Sablon keresése kulcsszó és tulajdonságok alapján a Wordpress környezetbenwordporess_sablonkereses_full.jpgSablon keresése kulcsszó és tulajdonságok alapján a Wordpress környezetben

Megtehetjük például, hogy fekete, két oszlopos elrendezésű sablonokat keresünk.

Ha valamelyik sablon elnyeri a tetszésünket, akkor kattintsunk a Telepítés most hivatkozásra!

A telepítés után az adott sablont be is kell kapcsolnunk ahhoz, hogy érvényre jusson. Természetesen a régi sablonunk is megmarad, bármikor visszaállíthatjuk (bekapcsolhatjuk) a régi változatot is.

Emlékeztetőül, az alapértelmezett sablon alapján a megjelenés az alábbi volt:

A Maze 1.2-es sablon telepítése után viszont a blogunk az alábbi módon jelenik meg:

A fenti képen láthatjuk, hogy sok szöveg angol nyelven jelenik meg, mivel a sablon nem támogatja megfelelően a többnyelvű oldalakat, köztük a magyar változatot. Ezért több helyen javításokat kell(ene) elvégeznünk a kódban ahhoz, hogy a sablon a céljainknak maradéktalanul megfeleljen.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.