Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / A Wordpress CMS testreszabása /Sablon készítése

A Wordpress CMS testreszabása

Sablon készítése

Az imént láthattuk, hogy hogyan telepíthetünk mások által készített sablont. De mi a helyzet akkor, ha mi szeretnénk készíteni egy önálló sablont?

A Wordpress esetén a sablonok a wp-content/themes mappában találhatók. Új sablon készítésekor ebbe a mappában kell elhelyeznünk a saját sablonunkat. A különböző jellegű/felépítésű oldalak megjelenítéséért más-más PHP-állományok felelnek, mint ahogy ez az alábbi ábrán is látható:

Megjegyzés

A sablonhierarchiára vonatkozó további információkat a http://codex.wordpress.org/Template_Hierarchy oldalon találjuk meg.

Ezen az ábrán nincs minden olyan oldal részletezve, amelyet felhasználhatunk a saját sablon építésekor. Ilyen például a header.php oldal, ahova az oldal fejlécét, a footer.php állomány, amelyben a láblécet kell elhelyeznünk.

Vagyis a HTML-sablonunk egyes kódrészleteit más-más PHP-állományban kell elhelyeznünk.

Kezdjük el a saját sablon kidolgozását!

Megjegyzés

Tananyagunk keretén belül nem fogjuk az összes állomány tartalmát kitölteni, elsősorban a kezdőlapra és a blogbejegyzések oldalára koncentrálunk, a többi oldal ezekkel analóg módon alakíthatók ki.

Alaplap mappa létrehozása a sablon mappában

Nézzük meg mi történik, akkor ha a wp-content/themes mappában létrehozunk egy saját könyvtárat, alaplap néven!

Ha megnézzük a vezérlőpulton a sablonok oldalt, akkor annak alján a következő üzenetet láthatjuk: Sérült sablon. A következő sablonok hiányosak. A sablonoknak rendelkeznie kell egy stíluslappal és egy sablonmintával.

Hozzunk létre a mappában egy üres állományt index.php néven, illetve másoljuk be ide a korábban elkészített stíluslapunkat style.css néven! Szintén másoljuk be ide az images mappát is, amelyben a stíluslapban hivatkozott képek találhatók!

Ezek után már normál módon (nem sérült sablonként) jelenik meg az alaplap sablon.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az alaplap sablon megjelenése a sablonok között az index.php és style.css állományok létrehozása utánwordpress_alaplapsablon1_full.jpgAz alaplap sablon megjelenése a sablonok között az index.php és style.css állományok létrehozása után

Viszont még nem látható a sablonunknál előkép. Ezen is könnyen segíthetünk, készítsünk egy képernyőképet a sitebuild folyamat során elkészült sablonunkról, és helyezzük el az alaplap mappában, screenshot.png néven!

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az alaplap sablon megjelenése a sablonok között a screenshot.png kép elhelyezése utánwordpress_alaplapsablon2_full.jpgAz alaplap sablon megjelenése a sablonok között a screenshot.png kép elhelyezése után

Ezek után már az előkép is mutatja, hogy milyen (lesz) a sablonunk kinézete.

Jelen állapotában viszont még nem érdemes bekapcsolnunk a sablont, először töltsünk fel néhány oldalt tartalommal!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.