Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

A weblapkészítés technikája (HTML5, CSS3) és ergonómiája / Kitekintés a stíluslapok használatába, tipikus szövegformázások /Szöveg szintű elemeknél gyakran használt stílusbeállítások

Szöveg szintű elemeknél gyakran használt stílusbeállítások

Forrás

Az egyes tulajdonságok bemutatásánál felhasználtuk és továbbfejlesztettük Tárnok Tamás Attila – CSS3 Tutoriál című diplomamunkájának részleteit. (ELTE IK, 2010)

A betűtípus beállítása (font-family)

A szövegeink betűtípusát a font-family tulajdonsággal állíthatjuk be.

Értékek

A tulajdonságnak egy vesszővel elválasztott listát adunk értékül. A lista betűtípusok neveit tartalmazza, mégpedig preferált sorrendben. Azaz, ha a böngészőprogram nem tudja az első betűtípus szerint megjeleníteni a szöveget (mert az nincs telepítve a gépre), akkor a listában a következőt próbálja majd meg beállítani. A lista végén egy általános betűcsaládot célszerű megadni, arra az esetre, ha egyik felsorolt betűtípus sincs támogatva. Ekkor ebből a betűcsaládból kerül kiválasztásra egy olyan, amely már támogatva van.

Fontos

Abban az esetben, ha a használni kívánt betűtípus neve több szóból áll, idézőjelek vagy aposztrófok közzé kell tenni.

Forráskód
<p style="font-family: 'Times New Roman', Verdana, Serif">Lorem ipsum dolor sit…</p>

Vissza a tartalomjegyzékhez

Néhány betűcsalád

Megjegyzés

Fontos tehát megjegyezni, hogy a betűcsaládok nem konkrét betűtípust jelentenek, és különböző operációs rendszerek alatt futó különböző böngészőprogramok különböző konkrét betűtípussal helyettesíthetik az ilyen betűcsaládokkal jelölt szövegrészeket. Ezeket a beállításokat a felhasználó is megváltoztathatja a böngészőprogram beállításai között.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Tulajdonságok

A font-family tulajdonság értékei öröklődnek. A tulajdonság már a CSS1 szabványnak is része volt. A betűtípusok nevében nem számít a kis- és nagybetű közti különbség a szabvány szerint.

Interaktív példa

Egyedi (saját) betűtípusok használata

Ha az előbb bemutatott módon állítjuk be a megjelenítendő szövegeink betűtípusát, akkor arra kell hagyatkoznunk, hogy a felhasználó gépén ezek közül valamelyik megtalálható. Sajnos a különböző operációs rendszerek nem sok közös (azonos nevű) betűtípussal rendelkeznek. Szerencsére erre is van megoldás. Eltárolhatunk betűtípusokat a webszerveren és a @font-face segítségével beimportálhatjuk őket. De mivel a különböző böngészők különböző formátumokat támogatnak, mindegyikre külön-külön gondolni kell.

Ezért az egyszerűség kedvéért most azt mutatjuk meg, hogy hogyan lehet például a Google Fonts szolgáltatást igénybe venni egyedi betűtípus használatához.

Az oldalon több szempont szerint is szűrhetjük a betűtípusokat. Ehhez a Filters szakaszban kell kiválasztani a megfelelő kategóriákat. Az előnézeti szöveg (Preview Text) mezőbe érdemes begépelni olyan teszt szöveget, amely ékezetes betűket is tartalmazza, hogy lássuk, hogy az adott font támogatja ezeket. A teszt szöveg lehet például: árvíztűrő tükörfúrógép.

Ezek után ki kell választanunk a nekünk megfelelő betűtípust, és a gyors használat (Quick use) ikonra kattintva máris megkapjuk azt a kódot, amellyel a betűtípust belinkelhetjük, vagy importálhatjuk a weboldalunkra.

Fontos

A karakterkészletnél (character set) válasszuk ki a Latin Extended karakterkészletet is, hogy az ékezetes betűk helyesen jelenjenek meg!

Az animációban azt láthatjuk, ahogy kiválasztunk egy egyedi betűtípust, és hozzáférünk a beillesztéséhez szükséges forráskódokhoz.

Flash lejátszó letöltése

A Google Fonts használata

Példa - Egyedi font használata a Google Fonts szolgáltatással

Interaktív példa
Magyarázat

A font kiválasztása után kaptunk egy kódot <link href="…">, amelyet az oldalunk <head> részében helyeztünk el. Ennek köszönhetően a speciális betűtípus nevére (Parisienne) már hivatkozhatunk is.

A betűméret beállítása (font-size)

A betűméretet a font-size tulajdonsággal állíthatjuk be.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Lehetséges értékek

Megjegyzés

A relatív és abszolút mértékegységek szerepére, használatára a későbbiekben, külön fejezetben még kitérünk. Látható a fenti példában is, hogy a számot és a mértékegységet egybe írjuk. Amennyiben nullát állítunk be, ott nem kötelező a mértékegység kiírása, hiszen a nulla mértékegységtől függetlenül nullát jelent.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Tulajdonságok

A font-size tulajdonság értékei öröklődnek. A tulajdonság már a CSS1 szabványnak is része volt.

Interaktív példa

Dőlt betűk (font-style)

A font-style tulajdonság segítségével dőltté tehetjük betűinket.

A CSS két módot is kínál dőlt betűs szövegek létrehozására.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Tulajdonságok

A font-style tulajdonság értékei öröklődnek. A tulajdonság már a CSS1 szabványnak is része volt.

Interaktív példa

A betűsúly (vastagság) beállítása (font-weight)

A font-weight tulajdonság segítségével a betűink súlyát állíthatjuk be.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A lehetséges értékek

Vissza a tartalomjegyzékhez

Tulajdonságok

A font-weight tulajdonság értékei öröklődnek. A tulajdonság már a CSS1 szabványnak is része volt.

Interaktív példa

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.