Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webalapú felhasználói felületek használhatósági elemzésének módszerei és eszközei /Kattintásvizsgálat

Webalapú felhasználói felületek használhatósági elemzési, valamint funkcionális tervezés módszerei, eszközei

Módszerek, eszközök, előkészítés és várható eredmények

Kattintásvizsgálat

A kattintásvizsgálat során adatokat gyűjthetünk arra vonatkozóan, hogy a felületen mely területekre kattintottak a felhasználók. Természetesen nemcsak az lehet a vizsgálat tárgya, hogy hova kattintottak a felhasználók, sok esetben érdemesebb azt elemezni, hogy hova nem kattintottak.

Kattintásvizsgálatot akár szabadon letölthető szoftverekkel is végezhetünk. Ilyen például a ClickHeat alkalmazás is, ami egy PHP-alapú szolgáltatás. Nagyon egyszerű a telepítése. Bizonyos portálrendszerekben (pl. WordPress) kiegészítőként is telepíthető, ami megkönnyíti – az amúgy sem bonyolult – telepítést. A csomag webszerveren történő kitömörítése után, az oldal böngészőben történő megtekintésekor megadhatók a kívánt paraméterek. Az adminisztrátor jelszavának megadása, és a bejelentkezés után már kialakíthatjuk a méréshez szükséges környezetet.

Ez nagyon egyszerű, csak meg kell adnunk a weboldal nevét, és más az alábbi képen látható paramétereket:

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Kattintásvizsgálat beállításai a  ClickHeat alkalmazásban1_meresjavascript_full.pngKattintásvizsgálat beállításai a ClickHeat alkalmazásban

Eredményül kapunk egy JavaScript-kódot, amelyet el kell helyeznünk a vizsgálandó weboldal forráskódjában.

Miután ezt megtettük, a rendszer logolja a kattintási koordinátákat. A kattintások helyét hőtérképes megjelenítésben elhelyezi a vizsgált weblap képe felett.

A fenti weboldalon például Tim Berners-Lee által készített első weboldalból képként van elhelyezve egy részlet. A felhasználók a képet (el nem ítélhető módon) szövegként értelmezik, így megpróbálnak a képen látható hivatkozásra kattintani. Természetesen ezen hiba kiszűrésére nem kell kattintás vizsgálat, hiszen aki egy picit is elmélyedt a webergonómiába, tudhatja, hogy szöveget képként csak ritka esetekben szabad weblapra kitenni, így a nyilvánvaló hibákat a vizsgálat előtt javítani kell.

A vizsgálat előkészítése

Ki kell választani a megfelelő eszközt, az itt bemutatott ClickHeat mellett más eszközöket is érdemes kipróbálni, és a legmegfelelőbbet választani. Ki kell próbálni, hogy a vizsgálati eszköz megfelelően működik-e a vizsgálandó felülettel. Ha a koordináták elcsúszását tapasztaljuk, akkor finomhangolás szükséges az adott alkalmazásban.

Eszközigény

Szoftver, amely képes a kattintások helyét eltárolni, és az eredményeket megjeleníteni. A fenti szoftveren kívül használhatunk más szolgáltatást is, ilyen például a Crazyegg is.

Mennyibe kerül?

Láttuk, hogy a vizsgálat szabadon letölthető alkalmazás segítségével is elvégezhető. Amennyiben az alkalmazás funkcionalitása elegendő számunkra, nincs szükség más anyagi ráfordításra, hacsak a tesztalanyokat nem kell anyagilag kompenzálnunk.

Mi történik a teszt után?

Az adatok elemzése után meghatározhatók a felhasználói felületen azon kritikus területek, amelyekre a felhasználók nem kattintottak rá, illetve azonosíthatók azon területek is, amelyekre a felhasználók rákattintottak, bár ott semmiféle akciót nem tudtak elindítani (például egy képre kattintottak annak reményében, hogy a nagyobb változatot el tudják érni).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.