Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei /Alkalmazás tervezése

Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei

Alkalmazás tervezése

Egy webes alkalmazás fejlesztése során nagyon sok kérdésre választ kell kapnunk. Néhány ezek közül:

Ezekre a kérdésekre (és még talán egyéb felvetődött kérdésekre) mind válaszolnunk kell AZELŐTT, hogy a konkrét fejlesztésekbe belekezdenénk. Részletes tervezéssel sok későbbi felesleges munkát kiküszöbölhetünk. Ugyanakkor ne áltassuk magunkat: fejlesztés közben vagy akár az alkalmazás (főleg webes alkalmazás) használata közben sok olyan igény felmerülhet, amely az eredeti koncepciónkat megváltoztathatja, felboríthatja.

Nézzük végig módszeresen az egyes tervezési szempontokat:

Követelmények összegyűjtése

Ebben a fázisban a fejlesztő(csapat) felméri, összegyűjti a megrendelő funkcionális és nem funkcionális igényeit, elvárásait, ez alapján meghatározza, vagy közösen meghatározzák az elvárandó funkciókat, definiálják a marketing- és stratégiai célokat.

A további tervezési lépések az összegyűjtött követelményekre épülnek, azok kifejtéseinek, fejlesztési szempontból részletezéseinek tekinthetőek.

A követelmények összegyűjtésének célja az alábbiak meghatározása, figyelembe véve a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Funkcionális követelmények

Itt a biztosítandó szolgáltatások ismertetése, rövid leírása következik.

A későbbiekben egy blogrendszer megvalósításán dolgozunk, erre például a következő funkcionális követelményeket fogalmazhatjuk meg:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Nem funkcionális követelmények

A jellemzően nem funkcionális követelményeket, azaz megszorítások a szolgáltatásokra (funkciók) érdemes kategorizálni, legalább az alábbi kategóriák szerint:

Természetesen megadhatunk egyéb kategóriákat is, például:

Alkalmazásunkkal szemben támasztott nem funkcionális igények lehetnek például az alábbiak:

Forrás

Dr. Horváth Győző és Tarcsi Ádám (ELTE IK): Webadatbázis-programozás jegyzet

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.