Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Arculattervezés eszközei, arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével /Színvilág kialakítása

Az arculattervezés eszközei

Színvilág kialakítása

A megfelelő színvilág kialakítása nagyon fontos, hiszen a színek erőteljes hatással vannak az emberekre, és egyben fontos üzenetet közvetítenek. A színvilágot a célcsoport elvárásainak, ízlésének megfelelően kell kialakítani.

A következőkben a színvilágra vonatkozó hasznos tudnivalókra, szolgáltatásokra kívánjuk felhívni a figyelmet.

A színek jelentése

Az egyes színek az eltérő kultúrákban mást-mást jelenthetnek. Például a vörös szín az európai kultúrákban a veszély, a szerelem, az izgatottság színe, míg ugyanez Kínában a jó szerencse, a boldogság, hosszú élet színe.

A http://www.sibagraphics.com/colour.php oldalon a színek (angol nyelvű) leírását találjuk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Színpaletták

Több olyan weboldalt is találhatunk, ahol kifejezetten színpalettákat tettek közzé, amelyeket értékelni is lehet. Ilyen weboldal például a http://www.colourlovers.com/palettes is, ahol aszerint is sorba lehet állítani a palettákat, hogy hányan tették azt a kedvenceik közé, illetve hányan jelölték meg, hogy tetszik nekik.

Hasonló funkciókat találhatunk a https://kuler.adobe.com/ weboldalon is.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Színpaletta készítése

Szintén sok olyan weboldalt találunk, ahol egy megadott szín alapján különböző módszerekkel generált palettákat kapunk eredményül. Ilyen például a http://colorblender.com/ , ahol egy adott szín megadása után egy 6 színű palettát kapunk.

Érdemes megtekintenünk a http://mudcu.be/sphere/ oldalt is, ahol különböző módszerek közül is választhatunk, illetve megnézhetjük, hogy az adott színpaletta hogyan néz ki különböző jellegű színtévesztés fennállása esetén.

Ezen az oldalon különböző módszerek közül is választhatunk, illetve megnézhetjük, hogy az adott színpaletta hogyan néz ki különböző jellegű színtévesztés fennállása esetén.

Flash lejátszó letöltése

A mudcu.be/sphere/ oldal használata

A http://colorschemedesigner.com/ oldal is az előzőekhez hasonló szolgáltatást biztosít. Itt is több módszerből választhatunk, és a színtévesztők „szemén át” is láthatjuk a palettát. Ez a weblap a kiválasztott színséma alapján meg is mutatja, hogy milyen lehetne egy weblap, ha ezekből a színekből építkeznénk.

Az animációban bemutatjuk a szín kiválasztásának módját, a különböző színmodelleket és az exportálási lehetőségeket.

Flash lejátszó letöltése

A Colorscheme Designer alkalmazás használata

Vissza a tartalomjegyzékhez

Képen szereplő jellemző színek meghatározása

Tegyük fel, hogy van egy képünk, fotónk, amelynek a színvilágához szeretnénk igazodni, és szükségünk lenne a jellemző színek színkódjaira. Persze megtehetnénk, hogy egy grafikai programban az adott színekre kattintva meghatározzuk a színkódot, de ennél a módszernél van gyorsabb, mégpedig a http://labs.tineye.com/color/ szolgáltatásának használata..

Vegyük például az ELTE címerét!

A képet feltöltve, eredményül az alábbi palettát kapjuk:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kép keresése színvilág alapján

Színvilág alapján sok keresőben tudjuk szűkíteni a találatokat, pl. a Google képkeresés során is élhetünk ezzel a lehetőséggel. Ha viszont olyan képet keresünk, amely a Creative Commons licensz alá tartozik, akkor érdemes lehet felkeresni a http://labs.tineye.com/multicolr oldalt, ahol a Flickr képmegosztó portál adatbázisában lévő CC licenszelésű képek között választhatunk a színvilág alapján.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Szín választása a http://labs.tineye.com/multicolr oldalonmulticolr_1_full.jpgSzín választása a http://labs.tineye.com/multicolr oldalon

Csak annyi dolgunk van, hogy a megjelenő palettáról válasszunk egy (vagy több, maximum 5) színt, és eredményül olyan képeket kapunk, amelyeken az adott színárnyalatok szerepelnek.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A megadott színeket tartalmazó képek listája a http://labs.tineye.com/multicolr oldalon.multicolr_2_full.jpgA megadott színeket tartalmazó képek listája a http://labs.tineye.com/multicolr oldalon.

Az láthatjuk, amint különböző színeket kiválasztva olyan képeket kapunk eredményül, amelyek tartalmazzák a kiválasztott színeket.

Flash lejátszó letöltése

A Multicolr alkalmazás használata

Ha a kiválasztott szín további árnyalatait akarjuk kiválasztani, akkor vigyük a szín fölé az egeret, és kattintsunk a megjelenő paletta ikonra. Ennek hatására egy újabb ablak jelenik meg, ahol kiválaszthatjuk a színárnyalatot.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A szín árnyalat módosítása http://labs.tineye.com/multicolr oldalon.A szín árnyalat módosítása http://labs.tineye.com/multicolr oldalon.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Ebben az ablakban már tovább finomíthatjuk a szín árnyalatátEbben az ablakban már tovább finomíthatjuk a szín árnyalatát

Vissza a tartalomjegyzékhez

Színek megnevezése

Ha egy színárnyalatra nem csak a színkódjával akarunk utalni, hanem szükségünk lenne a szín megnevezésére is, akkor használhatjuk a http://chir.ag/projects/name-that-color/ oldalt, amely egy adott színkód esetén megadja a szín angol elnevezését az alapján, hogy az adatbázisában szereplő színek közül melyikhez (pl. menta zöld, tenger zöld, eukaliptusz) áll a legközelebb. Magyar változatot is találunk a Színszótár oldalon.

Ha egy színárnyalatra nem csak a színkódjával akarunk utalni, hanem szükségünk lenne a szín megnevezésére is, akkor használhatjuk ezt az oldalt.

Flash lejátszó letöltése

Name that Color oldal használata

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.