Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása / Arculattervezés eszközei, arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével /Arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével

Arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével

Tananyagunkban a több platformon is elérhető, szabadon használható GIMP alkalmazás segítségével mutatjuk be azon funkciókat, amelyeket az arculattervezés során felhasználhatunk. Ebben a fejezetben nem térünk ki az alkalmazás alapfunkcióinak ismertetésére, hiszen ezek más (szabadon elérhető) tananyagokban megtalálhatók:

Tananyagunk írásának pillanatában a GIMP 2.8.2-es verziója a legfrissebb, a példákat ezen verzió szerint mutatjuk be.

A korábbi fejezetben elkészítettük egy képzeletbeli blog (Alaplap blog) drótvázas tervét, most készítsük el ezen alkalmazás arculattervét úgy, hogy közben megismerkedünk a GIMP alkalmazás legfontosabb funkcióival.

Az arculatterv készítésénél tehát a fenti vázlatot kell figyelembe vennünk, illetve igazodnunk kell az elkészült logóhoz is.

A felirat egy chipen elhelyezve. A felirat egy chipen elhelyezve.

Mivel fiktív blogunk számítástechnikai hardvereszközökkel foglalkozik és Alaplap névre hallgat, megtehetjük, hogy az arculatot is úgy alakítjuk ki, hogy az a számítógépes alaplapokra hasonlítson, az oldal összetevői pedig úgy illeszkedjenek az oldalba, mint az alkatrészek az alaplapba.

Persze egy igazi alaplap túlságosan színes és zsúfolt ahhoz, hogy azt egy az egyben megvalósítsuk, ezért egyszerűsítésre kell törekedni. Az interneten böngészve leginkább az alábbi kép lehetne a célnak megfelelő. A kép a http://www.psxextreme.com/ps3-wallpapers/1449.html oldalról származik.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egy alaplapot ábrázoló, kevés színt tartalmazó háttérképpc_motherboard_1449_full.jpgEgy alaplapot ábrázoló, kevés színt tartalmazó háttérkép

Ha a fenti kép inspirálta oldalt szeretnénk létrehozni, akkor a legjobb, ha fekete oldalháttérből indulunk ki, és azon elhelyezzük az alkatrészek egy részét. A fenti képet csak inspiráció céljából használjuk. Mivel nem rendelkezünk a kép felhasználási jogaival, ezért vagy nekünk kell megrajzolni az egyes grafikai elemeket, vagy szabadon felhasználható (royalty free) képeket kell keresnünk és azokat átalakítanunk.

Megjegyzés

Szabadon felhasználható képeket találhatunk a következő weboldalakon:

Mi most azt az utat választottuk, hogy megrajzoltuk magunknak a szükséges ábrákat. Ehhez a másik fejezetben bemutatott InkScape alkalmazást használtuk. Ennek előnye, hogy mivel vektorgrafikus alkalmazást használtunk, tetszőleges méretű, jó minőségű képeket exportálhatunk a vektorgrafikus forrásból.

A korábban látott kép inspirálása alapján a következő grafikai elemeket készítettük el:

alaplaplogo.png

Alaplap blog logója

alaplap_hatter.png

Az arculattervezés során felhasznált háttér

alaplap_huto.png

Az arculattervezés során felhasznált processzor hűtő

chip_labak.png

Az arculattervezés során felhasznált chip lábak

elvalaszto_380px.png

Az arculattervezés során felhasznált elválasztó 380px széles változata

elvalaszto_540px.png

Az arculattervezés során felhasznált elválasztó 540px széles változata

elvalaszto_860px.png

Az arculattervezés során felhasznált elválasztó 860px széles változata

gomb_keres.png

Az arculattervezés során felhasznált keresés gomb

ikon_facebook.png

Az arculattervezés során felhasznált facebook ikon

ikon_gyengenlato.png

Az arculattervezés során felhasznált gyengénlátóknak szóló változatra mutató ikon

ikon_rss.png

Az arculattervezés során felhasznált  rss ikon

ikon_twitter.png

Az arculattervezés során felhasznált  twitter ikon

technics1.jpg

Az arculattervezés során felhasznált blogbejegyzés előkép 1. változata

technics2.jpg

Az arculattervezés során felhasznált blogbejegyzés előkép 2. változata

technics3.jpg

Az arculattervezés során felhasznált blogbejegyzés előkép 3. változata

Az összes képet egyben is letölthetjük:

Ezekből építkezve összeállítjuk az arculatot a GIMP alkalmazásban. A leírtakat animációk segítségével a gyakorlatban is bemutatjuk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.